Thebe – Folke Arström

thebe1Har helt missat att mina bestick, Folke Arströms Thebe, återuppstått eller hur man nu väljer att se på saken vid nyproduktion. Visst har jag sneglat på bestickshyllorna, och anat att det skulle hända, men helt missat att det verkligen skett. Bläddrade i en glansig broschyr med julklappsreklam och där dök Thebe upp för en långt mycket större summa pengar än vad samtliga i min samling kostat på loppisar och i secondhandaffärer.
Snygga och stilrena, en vända till som nya är ingen konstighet. Använder dem varje dag.

Tesked, sked, gaffel och kniv. Gissar att nyproduktionen stannar ungefär där. Eller kommer det mer?
För samlaren, eller den nyfrälste, finns det mer än så att leta upp och komplettera med. Min egen samling består av lite av varje, här är några exempel på användbara delar.

thebe2

Smörgåstång (kan användas till mer än att på ett snyggt sätt placera en macka från ett fat till ett annat), salladsbestick, potatissked, osthyvel (fungerar sådär bra men den är ju snygg och förgyller frukosten), tårtkniv, mindre knivar och gafflar till förrätt, lång sked (man förstår inte hur väl man behöver dem förrän man har dem) och självklart ett måste: äggskeden.

Folke Arström (1907-97), var konstnär och industridesigner. Från 1940 och tjugo år framåt var han konstnärlig ledare för AB Gense i Eskilstuna. Han fick faktiskt rostfritt stål att bli populärt när silver var en bristvara, för att inte tala om dyrt, under kriget. Vardagsbesticket Thebe kom i produktion 1944 och andra kända från Arstöm är till exempel Focus för Helsingborgsutställningen 1955 och Facette.

Med blandade känslor bläddrade jag vidare i julkatalogen med prylar att konsumera om man gillar det som är nytt. Vad känner du när retro och samlarobjekt går i nyproduktion?

One thought on “Thebe – Folke Arström

Comments are closed.