Pinnstolen Pinocchio

Snyggast att titta på, skön att sitta på, men framför allt ett otroligt kul loppisprojekt. Och samtidigt en enkel make over för en hyfsat liten summa pengar. Efter några veckor kunde vi räkna till åtta.

pinocchio1I somras bestämde vi oss för att byta matsalsstolarna till något roligare. Funderade kring olika lösningar och testade att ställa in ett par pinnstolar som vi en gång hittat på loppis. Vi bestämde oss och var snabbt överens om att satsa på Yngve Ekströms fantastiskt snygga modell Pinocchio. Första paret hängde i taket i en antikaffär i Gladsax på Österlen. Tre stycken köpte vi i Höör, mitt i Skåne. Och ungefär så fortsatte jakten, en Pinocchio här och en där.

Yngve Ekström föddes i Hagafors i Småland 1913 och var en av sin tids formgivare som, tillsammans med Bruno Mathsson, Alvar Aalto och Arne Jacobsen, skapade begreppet Scandinavian Modern. Mest känd är han som formgivare till fåtöljen Lamino. Sitt stora genombrott fick Yngve Ekström på 50-talet. Han var en av deltagarna i utställningen NK-bo i Stockholm 1953. NK-bo var en specialavdelning på NK mellan 1947 och 1965. Då arrangerade varuhuset utställningar för unga formgivare med nya idéer, tankesätt och visioner att visa upp. NK-Bos skyltfönster vätte ut mot Hamngatan och man kan ju misstänka att en och annan stannade till en stund och drömde om det vackra hemmet.

One thought on “Pinnstolen Pinocchio

Comments are closed.