Mattidningar och receptåtervinning

mattidning

Trenderna svänger fort i köket när artiklarna i magasinen nästan alltid handlar om det vi inte riktigt än bekantat oss med. Vilket är självklart, få vill läsa om det man redan vet. Antika recept i det här sammanhanget kan alltså vara detsamma som ett menyförslag från förra sommaren, eller tips ur juninumret för tre år sedan.
Oavsett nya eller gamla tidningar, bättre tidsfördriv finns knappt än att frossa i magasin med tidsenliga recept, dåtidens influenser och nya knep vid spisen, kockarnas trendspaningar, reportage om produkter man nu ser i var och vartannat kök och de som, skulle det visa sig, aldrig skulle slå igenom.

Nya matmagasin finns det gott om, ett sjuttiotal nummer var och varannan månad ( jag är själv en stor konsument av vissa ), och en del av dem hamnar härligt nog på loppis och säljs då istället för ett par kronor, kanske en femma. Lite tur och man kan hitta hela och fina sjuttio- och åttiotalare med sommartema.

Ett bra tips är att ladda upp med tidningar om du får besök, sommargäster som kanske stannar ett tag, och du behöver idéer till luncher och middagar. Be alla, när de anlänt och kommit på plats, att ta en titt i var sitt nummer och riva ut något recept de fastnar för. Kanske alla dessutom vill ta ansvar för varsin lunch eller middag genom receptet de valt ut. Engagemanget runt veckans menyer blir större, bidrar till roliga diskussioner och tar maten till nya gastronomiska nivåer. Kul.

Ett enkelt recept jag vaskat fram ut tidningsskatten i sommar är en fänkålssallad, perfekt som tilltugg till fisk och grönsaker från grillen.

fänkålssallad

2 fänkål
2 äpplen
1/2 dl finhackad dill
1 rödlök
1 citron (juicen)
2 msk honung
2 msk olja
salt och peppar

Strimla eller hacka fänkål, äpplen och rödlöken lagom tunt och fint. Blanda en dressing på citronjuice, honung och olja. Rör ihop alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.