Loppisfynd från Österlen

gärsnäs1Helgens loppisrunda resulterade i stolen vi saknat i vardagsrummet. En stol som  enkelt flyttas omkring och kan placeras var som och vara snygg överallt. Och framför allt är skön att sitta i. Många kriterier att fylla men skam den som ger sig, och sekunden då man direkt vet att det är läge att slå till är värd att vänta på.

Benen är av bok och den formpressade ryggtavlan av teak, shell chair på engelska, så som man ville ha det i hemmet början av 50-talet.

gärsnäs2

Företaget Gärsnäs ligger i Gärsnäs i Simriskhamns kommun på Österlen, sedan 1893, och grundades av Anders Andersson som tillverkade tjusiga möbler för gods och herrgårdar. Anderssons son Herbert tog över företaget 1928 och då kom Elias Bengtsson (1910 – 2001)  in i bilden.

Elias döpte om sig till Barup av en anledning jag inte känner till, men det är alltså han som designat stolen vi bar hem från loppisen igår. Företagets lever än, ett femtiotal personer jobbar i möbelsnickeriet, som mest är känt för sina sittmöbler.
Gärsnäs första stora order kom 1943, att designa inredningen till Malmö Stadsteater. Elias Barup är också känd för “den spanska möbeln”.

One thought on “Loppisfynd från Österlen

Comments are closed.