Kartell – Componibili

Dagens loppisfynd. Äntligen har jag dem. Väldigt skön tanke när letandet pågått länge efter de perfekta nattduksborden. Till saken hör att vi ofta tänkt på dessa från Kartell, men när vi hittat begagnade har de varit för dyra. Fram till idag. Rätt färg och rätt pris.

Borden heter Componibili och är formgivna av Anna Castelli-Ferrieri 1969. Så kända att de till och med har en plats på MoMa i New York. Enkla, eleganta och praktiska. Runda, har tre fack, finns även de med två, med små skjutluckor så att det enkelt går att dölja röran av böcker, tidningar, pennor och annat man samlar bredvid sängen.

En sådan cool kvinna, Anna Castelli-Ferrieri. Första kvinnan i Italien som tog examen i arkitektur 1943. Hon var pionjär och skissade fram ny modern italiensk interiör och testade nya tekniska möjligheter och olika material. Gärna plast, nytt på hennes tid, och modulerna blev lite av hennes signum.

Compinibilis formgivare Anna Castelli Ferrieri från Milano (1918-2006) var arkitekt och industridesigner i Italien. Ett för hennes tid mycket ovanligt yrke bland kvinnor. Industridesignerns roll under tidigt 1900-tal fick flera olika syften när fabrikerna utvecklade produkter för massproduktion, anpassade för människor, som dessutom skulle vara funktionella, tilltalande och gå att sälja. I Sverige fick yrkesrollen fäste med hjälp av bland andra Sixten Sason vid Saab och Ralph Lysell hos Ericsson och Perstorps AB, kring 1930-1950.  Flera formgivare var stjärnor redan i slutet av 1800-talet när de tidigt knöts till fabrikerna under industrialismen, men då främst i rollerna som konstnärer eller arkitekter. Sason och Lysell tog design inom industrin på sätt och vis vidare ett snäpp med stor inspiration från USA, där de båda verkat. Kvinnornas del inom yrket var ganska liten inledningsvis, och handlade till största del om textildesign. I Sverige kan nämnas Astrid Sampe vid textilkammaren på NK, eller Estrid Ericsson vid Svenskt Tenn.

Componibili betyder modulära och blir perfekta i vårt sovrum.