Herbarium – Stig Lindberg

Herbarium1

Många gånger har jag spanat in Herbarium, mönsterikon bland mönster, av Stig Lindberg. Pillat på örngott och lampskärmar i designbutiker, tittat länge på tygrullarna i varuhus. Att hitta denna klassiska och ursnygga femtiotalstextil på loppis har jag inte ens vågat drömma om. Och det är väl troligen därför det plötsligt händer. På ett av sommarloppisens många bord ligger ett kuddöverdrag för tjugofem kronor. Någon har alltså handlat tyget någonstans med avsikt att dekorera sitt hem i bästa stil, plockat fram sin symaskinen och kreativitet men kanske inte blivit helt nöjd. Möjligen tröttnat eller köpt andra tyger som inte passade ihop med Lindbergs blommor. Senare lagt det i loppislådan och skickat iväg. Återbruk i sin allra bästa form.

Vårt vardagsrum är alldeles för vitt och ett av sommarens loppisprojekt är att sätta lite färg. När kudden tog plats i soffan fick vi en av pusselbitarna vi saknat på plats. Herbarium formgavs ursprungligen för NK´s textilkammare 1947 och en utställning i samarbete med Astrid Sempe.

Herbarium2
Herbarium är ett sätt att spara växter eller delar av växter genom att pressa dem mellan papper med hög uppsugningsförmåga. Växterna fäster man sedan på stora ark tillsammans med all fakta som hör till blommorna och platsen där de växt.