Bästa hamburgerbrödet är briochen

Äntligen är bloggen på gång igen, känns så bra. Och om ni minns sedan förut är jag väldigt intresserad av att laga mat. Hur retro är hamburgare? Jo, men ganska ändå, för i Sverige var det premiär under H55 i Helsingborg.

hamburgerbröd

Hamburgare, tillplattat kött, har serverats länge, och mellan två skivor bröd sedan världsutställningen i Saint Louise 1904. Teorierna är många hur maträtten slog igenom, där en del pekar på att köttindustrin ville mota bort den populära korven (och hävda hamburgaren nyttigare), men också att bilismen hittade gatukök vid vägarna och förälskade sig i denna snabbmat. Under 1950-talet slog hamburgaren igenom ordentligt när våra största hamburgerkedjor öppnade fler och fler restauranger. Första i Sverige var Burger-Grill i Helsingborg som drog mycket folk efter H55, utställningen som erbjöd besökarna att för första gången smaka en ny typ av pannbiff.

När det kommer till hamburgare finns recept för alla smaker, men ingen smakar riktigt bra utan ett ordentligt bröd. Helst gör jag brödet som (det sägs att) restaurangen Flippin Burger i Stockholm uppfunnit. Hittade receptet på sidan www.burgare.com. Enkelt att slå ihop men ganska lång jäsning, så kom på i god tid före festen att du ska göra briocher. Smakar fantastiskt, jag gjorde dem extra stora, och här har du receptet:

Ingredienser till 22 hamburgerbröd à 70 gram
850 gram vetemjöl
25 gram strösocker
15 gram salt
40 gram jäst
5 dl standardmjölk (gärna ekologisk)
50 gram honung (gärna svensk)
75 gram rapsolja (svensk av god kvalitet)

Pensling
1 ägg
1 nypa salt
1 skvätt vatten

Lös upp jästen i mjölken i en bunke
Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och häll det i bunken med jästblandningen.
Knåda degen på medelhastighet i 10 – 12 minuter (min erfarenhet är att det kan ta längre tid, degen skall släppa från bunken, vara elsatisk och lättbearbetad)

Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt jäsa i 30 – 60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek.
Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Forma avlånga korvar av degbitarna, skär bitar på 70 gram (använd en hushållsvåg), rulla till spänstiga bullar och placera dem på en smörad plåt.
Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60 – 80 minuter tills de dubblat sin storlek.
Man kan också låta bullarna jäsa utan duk i en ugn satt på 40 grader, med en skål vatten satt på botten av ugnen alternativt att man sprutar lite vatten med en blomspruta.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel.
Pensla bullarna och grädda dem sedan i 6 – 8 minuter. Stick en ugnstermometer i en av bullarna efter några minuter, när termometern når 93 grader är bullarna färdiga.